Malin vill ha!

Finnhäst/ Finsk häst

Finnhästen är en gammal lantras av kallblodstyp liksom våra nordsvenskar, men där slutar likheterna . Finnhästen är något lättare, smidigare och livligare till tempramentet. Och dom har oftast bra gångarter för dressyr.

Finnhästen är en utmärkt allroundhäst, lämplig som både rid-, kör- och travhäst samt inom jordbruk eller skogsbruk. De bästa ridhästarna har tävlat upp till medelsvår nivå i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Den finska brukshästen är relativt liten men är så pass stark att den kan dra mer än de större kallblodshästarna i förhållande till sin storlek. Finnhästarna är härdiga, sunda, lugna och fogliga och lever länge. Den vanligaste färgen hos finnhästen är den typiska flaxfuxfärgen med rödbrun kropp och ljust gul till vit man. Huvudet är medelstort men ganska tungt med vänliga, kloka ögon.

Idag avlas fyra typer av finsk häst, travare (J), arbetshäst (T), ridhäst (R), och liten finnhäst (P). Den lilla finnhästen, eller finska småhästen, är till utseende precis som en fullstor häst, men mankhöjden skiljer dessa två typer åt. Förutom i Finland avlas finnhästar också i Tysklandoch Sverige. Mankhöjd mellan 140-160 cm.


LINKKER 1230-93R

http://sukuposti.net/galleria.php?rotu=ℑ=214031




E.V. JOVANKKA 1012-97PR

http://www.sukuposti.net/galleria.php?rotu=ℑ=51914





PILVEN POIKA 1783-89R
http://www.sukuposti.net/galleria.php?rotu=1ℑ=13535









Kommentarer
Postat av: Jessica

Till mamma;)

2010-01-13 @ 09:53:49
URL: http://hollidej.blogspot.com
Postat av: Heidi

skimmlen va ju riktigt vacke :))

2010-01-13 @ 10:21:40
URL: http://heromer.blogg.se/
Postat av: Lina

Ja skimmlen var himla snygg, va kostar en sån? Måste man importera dom?

2010-01-14 @ 14:05:07
Postat av: Malin

Lina:



Ja du måste importera. Det finns bara mellan 10-20 st i sverige. Priset beror ju lite på du kan jämföra dem med nordsvensken i sverige.

2010-01-14 @ 16:28:37
URL: http://maromer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0