Kryptorkism

Nu undrar de flesta vad det är för konstig rubrik! Jo det är ju så att Johns ena testikel har vandrat upp. Och nu ska den ner på plats igen;) Och tillståndet kallas alltså kryptorkism. Inget farligt och det åtgärdas genom en operation som tar ca 40-60 minuter (inkl sövning). Givetvis är jag skit nervös! Även om det är ett rutin ingrepp så ska han ändå sövas och det är jobbigt för alla föräldrar att se sitt barn på operationsbordet! Innan de bestämmer datum för operation så ska vi ner till Lund för ytterligare ett Ultraljud. Då de i Ljungby var osäkra på hur den låg. Låter konstigt jag vet. Men så är det! Han kommer även opereras i Lund. Där nere ska barnkirurgen kika på honom och säga sitt ord. Antingen kommer det bli ett litet snitt eller så blir det titthåls operation. Jag hoppas på den första då det ska gå smidigare! Och förhoppningsvis kommer vi även få åka hem samma dag! Och vi hoppas på en operation innan bebis kommer. Inte roligt att åka till Lund med nyfödd! Lägger in lite fakta så ni kan läsa lite mer om det!


Om en testikel finns utanför bukområdet (dvs. i ljumsken) utförs operationen i narkos som s k dagoperation, dvs patienten skrivs ut samma dag.

Under denna operation som tar cirka 30 minuter lokaliseras testikeln och förs ned samt fästes i pungen. Man rekommenderas att ligga till sängs 1 eller 2 dagar hemma efter operation och patienten bör undvika ansträngande aktiviteter cirka 1 månad. Reoperation är sällsynt och fertiliteten som vuxen återställs.

En testikel som finns kvar i bukområdet lokaliseras med undersökande laparoskopi. Vid denna procedur görs ett snitt under naveln och ett laparoskop, teleskopliknande instrument, som består av en liten kameras och en lampa (laparoskop) sticks in och läkaren kan se på insidan av bukområdet och lokalisera testikeln. Testikeln tas bort (om den är missbildad) eller så utförs en orchidopexi, då testikeln fästes nere i pungen. Ju högre upp i buken testikeln ligger desto svårare är operationen och resultaten sämre.

Källa: http://www.urologkanalen.com/barnurologi/kryptorkism.shtml

Hoppas ni blir lite klokare. Jag är det inte ännu. Men förhoppningsvis så kommer jag veta allt om ett tag;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0