Jobbigt val!

Funderingarna fortsätter!

 

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sänker åldersgränsen för vaccin mot svininfluensan från tre år till sex månader.

Det vaccin som används i Sverige heter Pandemrix. Det har varit godkänt för alla barn från sex månader, men svenska myndigheter har valt att inte rekommendera rutinmässiga vaccinationer av barn under tre år. Det beror på att det har saknats data om effekter och biverkningar på så små barn.

När nu Läkemedelsverket ändrar rekommendationen görs det på flera bedömningsgrunder. Dels en nyligen publicerad studie på 51 vaccinerade småbarn i Spanien, dels svenska biverkningsrapporter generellt och dels på uppgifter om cirka 5 000 yngre barn som tillhör riskgrupper och som redan vaccinerats.

Slutligen grundas beslutet också på den epidemiologiska bedömningen av hur allvarlig influensan är. Den nya influensan slår förhållandevis hårt mot de yngsta. De allra flesta klarar sjukdomen utan problem, men små barn är överrepresenterade bland patienter som behöver läggas in på sjukhus.




"Barnen är sköra"
Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, anser att man bör vaccinera de yngsta barnen på det sätt som är mest praktiskt. - Om man har två barn är det mest praktiskt att man tar båda på en gång. Barnen är sköra och smittspridare, så jag tycker inte att det skulle vara fel att ta dem nu, säger hon. Annika Linde påminner om att de allra minsta löper störst risk, per 100 000, att hamna på sjukhus, även om det inte är så många av dem som dör. - Så det är klart att för att avlasta barnhälsovården och slippa det trauma som det är att ligga på sjukhus, är det viktigt att de blir vaccinerade, säger hon. - Finns det två barn i en familj tycker jag faktiskt det är väldigt onödigt att föräldrarna ska behöva ta ledigt två gånger för att vaccinera, utan man försöker fixa det som är mest praktiskt.

Slår hårt mot de yngsta

Den nya influensan slår förhållandevis hårt mot de yngsta. De allra flesta klarar sjukdomen utan problem, men små barn är överrepresenterade bland patienter som behöver läggas in på sjukhus. Störst ökning har noterats bland barn i åldrarna 0—4 år. SMI räknar med att mellan 150 000 och 390 000 personer har insjuknat hittills i Sverige. Antalet personer som lagts in på sjukhus har också ökat och är nu uppe i totalt 336.

Hittills har sju dödsfall med koppling till svininfluensan konstaterats i Sverige. - Vi är definitivt inne i en riktig pandemivåg i Sverige — men hur stor den sedan blir får vi se. Det går inte att avgöra nu, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, till TT. Han understryker att den pågående vaccineringen kommer att påverka hur influensan sprids. Att så många smittats ändrar ingenting av myndigheternas arbetssätt. När sjukvårdspersonalen vaccinerats är nu fokus på att vaccinera så många andra som möjligt så fort som möjligt, säger Tegnell. - Det är precis rätt inriktning.




Men sedan läser man detta:

Jag vill först börja med att säga att jag tycker riskgrupper ska vaccinera sig. Ingen vill ju såklart riskera att mista en närstående, speciellt om man hade kunnat förhindra det. Med det sagt vill jag uttrycka min skeptisism för att friska människor ska ta vaccinet. Jag tror inte det är något annat än ett försäljningsargument.

Är det inte lite lägligt att vi för en tid sen hade fågelinfluensan som aldrig skapade någon riktig panik, men det tillverkades dock en hel del vaccin som aldrig blev sålt. Märk att det är samma vaccin - variationer av Tamiflu.

Är det inte också lite lägligt att Glaxo Klein Smith ökade sin vinst med 13% till 23 miljarder kronor, och kvartal 3 ökade de 15% till. Det ligger mycket pengar i att sälja vaccin. Svininfluensan har dessutom varit populär tidigare - I USA 1976, där det i efterhand visade sig vara allt annat än bra.

Källor:
http://www.vaccinationsfaran.se/
http://www.dailymotion.com/video/x9mh9f_swine-flu-1976-propaganda_webcam

Så hur i H-lvete ska man göra??

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0